tirsdag 20. desember 2011

Sosiobiologiske sjekketips


(Tidligere trykket i Alfa)

Vi er alle etterkommere av en lang rekke av forfedre helt tilbake til da livet oppsto for 4 milliarder år siden. Hver eneste en av våre forfedre klarte å finne en dame å få barn med. Utallige milliarder andre klarte det ikke og har ikke etterkommere som er levende i dag. Du er altså født med instinktene til en sjekkeekspert. Her er litt teori og noen tips som kan gjøre deg til en mester.



Sjekking og dating er intrikate sosiale spill som sosiobiologer har studert nøye hos tusenvis av arter i snart 50 år. Ikke alle er like glade i at biologer påstår at denne kunnskapen er like gyldig for mennesker. Vi skal liksom være så mye mer avanserte enn dyrene. Det er vi selvfølgelig ikke, men vi har våre særtrekk.

Menn konkurrerer og kvinner velger, men..
Hovedregelen i dyreverdenen er at hunnene velger å ligge med den hannen som klarer å utkonkurrere de andre hannene.  To av våre nærmeste slektninger, vanlige sjimpanser og gorillaer, er akkurat sånn. Hannene slåss om tilgang hunnene og vinneren, alfahannen, tar alt.
Samtidig finnes det arter hvor det er helt omvendt. Sjøhestdamene kriger om å få legge eggene sine i magepungen til den fineste mannen. Så stikker de av for å finne en ny sexpartner mens mannen får eneansvaret for ungene.
Og det er akkurat dette som er nøkkelen til hva slags flørte- og datingsystem en art har: hvor mye hvert kjønn bruker av tid og ressurser på ungene.
Vi menneskemenn gjør mye mer for barna våre enn sjimpansehannene gjør. Vi er ikke ekstremt barneopptatte pappaer, men gode nok til å forandre hele datingspillet fra å bare være en enkel alfahannkonkurranse. Menneskedating er derfor litt mer komplisert og mye mer interessant. Hunnene våre er nemlig aktivt på jakt etter menn til to forskjellige jobber: en forsørger til et stabilt forhold og en avlshingst til one-night stands.

Jentenes to drømmeprinser
Kvinnens foretrukne avlshingst er den typiske alfahann som strutter av selvtillit og testosteron. Studier har vist at jenter som leter etter en sexpartner tiltrekkes av som er innflytelsesrike, muskuløse, fysisk attraktive, konfronterende og arrogante. Dette liker hun i dagene rundt eggløsning når hun er på sitt mest fruktbare.
Resten av måneden tiltrekkes jentene av den potensielle langtidskjæresten. Og han skal være intelligent, se ut som en god pappa, ha godt med penger og være varm og følsom for hennes behov.

Vær derfor klar over hva du er ute etter og velg sjekketips som gjør deg til en drømmeprins av den rette typen.


Tips for deg som er ute etter en one-night stand


Tips #1: Meng deg med andre fine damer
Sjefsredaktør i Alfa, Magnus Rønningen, kom med et godt tips i boka “Oppskriften”: Heng med pene jenter.
I motsetning til oss menn, som kanskje heller skygger banen hvis konkurransen er for stor, kopierer jenter andre jenters valg av mann. Og jo penere og flere de andre jentene er, jo sterkere blir effekten. (Se faktaboksen “Sexy sønn-hypotesen” for en forklaring på hvorfor.)

Tips #2: Bli kjendis
En annen måte å dra i gang kopieringseffekten på er å bli kjendis. Hvordan du blir kjendis er mindre viktig enn at du er det, så meld deg på alt som finnes av reality-show. Det bør få snøballen til å rulle.
Som du skjønner er dette en selvforsterkende prosess som kan gå helt av skaftet (mange damer gir flere damer som igjen gir enda flere damer osv.). Dette er bakgrunnen for at superkjendiser kan utløse “hysteri”, som betegnende nok betyr “livmor” på gresk.

Tips #3: Vær sunn og høy
Jenta kan bli interessert i genene dine hvis det skinner igjennom at de er usedvanlig gode. En sunn kropp lyver ikke. Dersom du må jukse litt kan en god plastisk kirurg, litt sminke og mye trening i hvert fall få den til å lyve overbevisende. Tegn på tidligere sykdom, arr etter vannkopper f.eks., betyr at du har et dårlig immunforsvar. Dårlig immunforsvar går i arv og gjør deg mindre attraktiv som avlshingst. Pass også opp for mangel på energi, hårtap og kortvoksthet.
OBS: Se Lukt-Lotto under for en liten vri.

Tips #4: Vis at du ikke bryr deg spesielt om barn
Hvis du bare er ute etter litt sex og ikke egentlig ønsker å møte jenta igjen senere kan du signalisere at du ikke kunne tenkt deg egne barn. I hvert fall ikke nå som livet ditt er så spennende. Hun skjønner da instinktivt at du har altfor mange muligheter til å ville slå deg til ro (se tips #1). Hun er uansett bare ute etter genene dine og du har indirekte fortalt henne at de er ettertraktede.

Tips #5: Vær passe overlegen
Du kan selvfølgelig komme langt med å overbevise en jente om at hun er det eneste som betyr noe for deg i hele verden. En overflod av komplimenter og oppmerksomhet er sjekking på sitt mest klisjéfylte, men ikke å anbefale når du er ute etter tilfeldig sex. Som du nå kanskje har skjønt legger du da opp til at du er den perfekte mann å innlede et langsiktig forhold til. Og hvis det ikke er et forhold du er ute etter betyr det at du lurer henne. Det er som vi har sett unødvendig og kan føre til mye mas i etterkant. Vær heller passe interessert, litt overlegen og perfekt som sæddonor.

Hvis du virkelig føler at du er villig til å ofre alt for å være sammen med henne bør du heller ta en titt på tipsene for hvordan du sjekker til deg en kjæreste.


Tips for deg som vil ha et lengre forhold


Tips #1: Meng deg med andre fine damer, men..
Selv om du prøver å peke deg ut som en kandidat til å være hennes langtidskjæreste vil hun fortsatt vurdere hvor godt egnede genene dine er til å gi henne kvalitetsbarn. De fleste tipsene som gjelder for tilfeldig sex vil derfor også gjelde for de som er ute etter et forhold. Forskjellen er at du må vise at hun er viktigere enn alle de andre. Underforstått betyr det at du har mye å gi og at du er villig til å gi det til henne.

Tips #2: Vis at du gleder deg til framtiden
Det tar lang tid før jenta får “betalt” (evolusjonært, i form av gode vilkår for barna) for innsatsen. Hun må først forsikre seg om at du virkelig er det rette valget over en lengre periode.
Som forsørger er ditt viktigste kort at du har mye ressurser du har å gi henne og barna når de en gang kommer. Det er klart at mye ressurser nå er et godt tegn på at du også vil ha det når det trengs, men finnes andre måter å få samme effekten på. Dersom hun ser tegn på at du har en lovende framtid, f.eks. som den neste store forfatteren eller maleren, kan det oppveie eventuelle ressursproblemer nå. Hun leter etter en Drømmeprins og ikke en Drømmekonge. Prinsen skal selvfølgelig bli konge senere, når hun trenger det.
Husk også at ressurser ikke nødvendigvis betyr penger, men også kan være høy sosial status eller andre tegn på at hun vil få det hun og de kommende barna trenger.
En positiv innstilling til hvordan du vil få det framover oppsummerer alt dette i et enkelt signal.

Tips #3: Vær eldre enn henne
Du har levd lengre og rukket å samle flere ressurser i form av høy status og/eller penger enn de som er på hennes alder.

Tips #4: Vis at du er villig til å satse alt på henne
En viktig følge av høy “mannlig investering i avkom” er at jenter må få tak i en mann som er villig til å satse på henne og ikke “tappes” av barn han har med andre kvinner. Fordi hun kan få færre barn enn en mann er hun interessert i å få full kontroll over mannens ressurser for å dirigere dem inn mot henne selv og hennes/deres barn. Vær derfor forberedt på en periode hvor hun tester om hun kan regne med å få denne kontrollen før hun bestemmer seg for deg. Dine instinkter vil samtidig få deg til å erklære at hun er den eneste for deg og at du vil gjøre alt for henne. Hvis du vil bli ferdig med datingen raskt bør du ikke holde igjen, men overstrømme henne med komplimenter og gaver. Det er riktignok en fin grense opp mot å bli oppfattet som desperat, et tegn på at du ikke er attraktiv for andre (se tips #1), men det er bedre å gi for mye enn for lite.

Tips #5: Vis at du er glad i barn
I motsetning til avlshingsten skal du være med på å oppdra barna. Aller helst skal du være så glad i barn at det ikke betyr all verden om hun sniker inn en unge fra et lite sidesprang i flokken.

Prøv Lukt-Lotto
En artig vri på hele sjekkemarkedet kommer fra et forsøk hvor gutter gikk med samme t-skjorte en uke uten å dusje. Jenter ble så bedt om å vurdere om de innsvettede klærne luktet frastøtende eller tiltrekkende. Det viste seg at jentene likte helt forskjellige t-skjorter. Blodprøver viste at de foretrakk lukten av menn som hadde mest forskjellig immunsystem fra det de selv hadde. De ble med andre ord ubevisst tiltrukket av de mennene som best utfylte deres eget immunforsvar. Barna ville på den måten vært født med et bred-spektrum forsvar mot bakterier og sykdom.

Lukt er sentralt i pardannelsen hos de fleste pattedyr, så siste tips er å drite litt i sjekkehysteriet. Ikke dusj på et par dager, ta på en godt brukt t-skjorte, dropp after shave og sats på at du treffer blink med den perfekte immunkompatible drømmekvinnen.


Jens Andreas Huseby. I pappaperm (investerer i avkom nr. 3).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar