Det egoistiske gen
I virkeligheten er egentlig helt omvendt: de genene som har effekter som gjør det mer sannsynlig at de blir med i neste generasjon, vil over tid hope seg opp og være byggeplanene for de kroppene som finnes i dag. Genene er «egoistiske» i den forstand at de øker i antall dersom de har en positiv effekt på sin egen spredning, gjerne på bekostning av individene de selv bidrar til å bygge.
For noen tiår siden spekulerte evolusjonsbiologer på hvordan det ultimate «egoistiske» genet ville oppføre seg. Kunne det tenkes gener som direkte øker sin egen spredning på bekostning av de andre genene i kroppen som bærer det?
Det de kom fram til kalles «Grønt skjegg-effekten» og var inntil 1998 bare en teorisk underfundighet.
Grønt skjegg-klubben tar over verden
Det tenkte ekstremt egoistiske genet måtte ha evnen til å gjenkjenne seg selv i andre kropper. Så må det få vertskroppen til å være mindre interessert i å lage egne barn enn å hjelpe fram flest mulig etterkommere fra alle med det samme genet.
Tenk deg f.eks. en mann med en mutasjon som gir ham grønt skjegg. Genet gjør også at han er fryktelig glad i alle de andre som har grønt skjegg. Han bryr seg like mye om de andre med grønt skjegg som sine egne barn og søsken.
Et slikt gen ville dukket opp i en stadig større andel av befolkningen for hver generasjon og etterhvert ville alle hatt grønt skjegg.
Anti-grønt skjegg-gener
Det er blitt foreslått flere mekanismer som vil motvirke spredningen av gener med grønn skjegg-effekt. Mutasjoner i andre deler av arveanlegget vil f.eks. ha positiv effekt på sin egen spredning dersom de ganske enkelt forhindrer grønt skjegg-genene i å virke.
Et godt bevis for Dawkins «egoistiske gen»
I dag har man funnet gener med grønt skjegg-effekt hos flere organismer. Det første ble oppdaget i 1998 hos en maurart hvor arbeiderne gjennom lukt identifiserte hvilke dronninger som bar samme gen som dem og drepte de andre. Senere er tilsvarende gensystemer beskrevet hos enkelte øgler og biologenes nye favorittorganismer for å forske på uegennytte: gjær- og slimsopp.
Historien om grønt skjegg-effekten er et utmerket eksempel på hvordan naturvitenskapene på bakgrunn av teorier lager prediksjoner (forutsigelser) som senere kan testes.
Interessant. Egentlig er jo dette statistikk. Dersom GSG (grønt-skjegg-genet) har en negativ effekt på individet som er bærer som samlet sett (for GSG-individene) er større enn den positive effekten "solidaritet" mellom GSG-bærerne vil gi for spredningen av genet, vil det dø ut. Ellers vil det overleve. Spekulasjonen om Anti-GSG er ekstra spennende, og viser at evulosjon skjer på mange ulike plan, med individer som "vehicles", men også med grupper av gener i gjensidig konkurranse, og sikkert også med grupper av individer og arter.
SvarSlettEn viktig jobb i biologien framover burde være å avdekke styrkeforholdet i viktighet mellom alle disse ulike "kampsonene" - de kan gi masse ny spennende kunnskap om både naturen og oss selv.
Hei Ronny
SvarSlettTusen takk for hyggelig kommentar. Det er helt riktig at dette er statistikk. Evolusjonsbiologer regner på genfrekvenser i prosesser som går over lang tid og involverer utallige individer.
Jeg er helt enig i at det er mange slike "kampsoner" som man bør forske videre på. Ta noe så enkelt som celledeling ved dannelse av kjønnsceller (meiose). Det at DNA "deler seg" i to nye celler med en 50% sjanse for at et gitt gen havner i den ene eller andre cellen er oftest beskrevet nesten som en naturlov i måten det foregår på. Her vil "egoistiske" gener ha mye å hente på å ikke være med på leken...
Hmm. Kanskje jeg skal skrive litt om dette i et senere innlegg.
I tillegg til konfliktområder mellom genene er det interessant å også se på konflikten mellom de forskjellige nivåene gen, vev, individ, familie og populasjon.
Dette er ting det har vært forsket mye på og som jeg garantert kommer tilbake til bl.a. i forhold til evolusjonen av samarbeid.